Carminat - a Renault gyári GPS navigációja

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A Renault csúcsnavija

Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 6
ElégtelenKitűnő 

velsatis_cnc2006 év elején jelent meg a VelSatis és a Laguna II ráncfelvarrásával együtt a Renault DVD alapú csúcsnavija. A Nissan többségi tulajdonának megszerzése után a Renault egyszerűen átvette a Nissan-Xanavi fejlesztésű Birdview 3D navit, majd később ezt közös fejlesztésként aposztrofálták a prospektusokban. Valóban, a rendszer kapott egy Carminat matricat és készítettek hozzá egy Renault specifikus kezelőegységet.

A rendszer extráinak listája tekintélyes hosszúságú, alaptartozék például a 6 lemezes MP3-as CDtár, a Cabasse végfok, a Bluetooth telefonos kihangosító, a saját telefonkönyv, a dedikált DVD olvasó, melybe egyetlen lemezre felfért egész Európa utcaszintre bontva. Szintén kedvelt szolgáltatás a hangvezérlés, segítségével úgy indíthatunk telefonhívásokat, hogy nem szükséges a képernyőre pillantanunk. A látványos dolgok kedvelőinek pedig a mézesmadzag: a térképen 3D -ben, madártávlatból szemléljük a tájat. Lehetőségünk van osztottképernyős módot is kérni, ezesetben mi választjuk ki, hogy mi szerepeljen a két oldalon,  2D nézet, 3D nézet, sematikus rajza a bonyolultabb csomópontoknak, avagy az előzőek tetszőleges kombinációja.

Csak említés szintjén érdemes megemlékezni a fejegységbe épített, teljesen természetesnek számító giroszkópról, mely lehetővé teszi hogy az autó álló helyzetben is tudja, hogy milyen irányba néz, valamint a GPS jel átmeneti megszakadása esetén (magas házak, alagút stb) biztosítja a folyamatos navigációt, helyzetünket továbbra is meghatározható marad a sebességjel és a giroszkóp által biztosított elfordulási értékek alapján.

Szintén természetes extrának számít a TMC ("dugóelkerülő szolgáltatás") rendszer támogatása, igaz -mivel a V29 es Európa térképben nincsenek benne a magyar TMC kódok- ez csak az osztrák határtól nyugatra működik, onnan viszont kiválóan. Apró, de hasznos opció, hogy tetszőleges típusú utak használata engedélyezhető vagy letiltható. Szintén kedves apróság, hogy a térképen is láthatóan jelölhetünk meg saját kedvenc helyeket (pl otthon, baratnő, munkahely stb), melyekhez különböző piktogramokat rendelhetünk, egy megjelölt hely közelébe érve a rendszer hangjelzéssel figyelmeztet.

cnc_joy_whiteA rendszer irányítása a középkonzolban elhelyezett, speciális kialakítású, jobbra és balra végtelenített gombbal történik, a gomb egyben egy joystick is, ezzel mozoghatunk a menükben, vagy a térképen, megnyomasaval pedig rakattinthatunk a kiválasztott elemre. A joystick körül helyet kaptak a leggyakrabban használt funkciók közvetlen elérését biztosító gombok is: uticél, beállítások, telefon, vissza, nagyítás/kicsinyítés, térkép stb.

A rendszer, bár nem mai fejlesztés, mégis ma is rendelhető a Renault nagyobb modelljeibe: Laguna III, Espace IV phase2, Koléos, Mégane III. A Renault navijai közül a Carminat Navigation and Communication minden kétséget kizáróan a legnagyobb tudású, egy igazi professzionális rendszer, mely mellőz bármiféle kompromisszumot. Nagyjából 250-450 000 Forintunkba kerül új autó konfigurálásakor, attól függően, hogy melyik modellbe rendeljük.

lag3_white_CNC

 
Milyen Navigáció van az autódban?